Gresesc, deci exist!

Greșeala – un lux pe care nu oricine și-l poate permite

Greșeala a devenit un baubau pentru fiecare colț de situație de viață. Dacă greșesc? Dacă nu este bine ce fac? Dacă mă ratez? Dacă nu voi fi fericit? Dar dacă nu sunt bune deciziile mele? Dacă nu fac alegerea bună și viitorul meu va fi un dezastru? Omul din fața mea este un om bun sau un om rău?.” ”Dacă greșesc în privința lui?”

De ce ne este atât de frică? Pentru că atunci când am greșit am devenit insuficienți, de ne-iubit și respinși, în pericol în relațiile noastre cele mai apropiate și mai profunde. Am fost certați, respinși, pedepsiți pentru că ne-am murdărit, ne-am împiedicat, nu am știut o poezie, etc. Pentru că ceea ce putem pierde este important, preferăm conformismul, renunțare la sine, disimularea, predarea puterii de a alege pentru noi. Decât să greșim și să facem vreo prostie, mai bine ascultăm, plecăm capul, suntem cuminți, în banca noastră. Doar așa vom primi iubire, acceptare, apreciere. Iar să îți permiți o greșeală care să îți afecteze imaginea despre sine, acceptarea celorlalți, securitatea, devine foarte curajos.

Greșeala – instrument de control și manipulare asupra celui mai mic și mai slab

Fix în acest mod frica de greșeală este instrument de control și manipulare a celui mai mic și mai slab. Va face ce îi spui tu ca să evite ”baubaul”, greșeala. Dar nu va fi ceea ce el vrea și, cel mai probabil, nici măcar ceea ce îi este necesar. Va fi ceea ce îți este necesar ție. Sau nici măcar ție. Pentru că nu va sta nimeni să analizeze asta.

Greșeala – cercetare participativă

Din acest punct de vedere greșeala are nevoie să fie reinterpretată ca o simplă etapă în ”cercetarea” care este experiența umană. Decizând că o alegere a fost greșită aflăm doar care era cea care ne-ar fi avantajat mai mult.
Unele lucruri vor ieși așa cum te aștepți, altele te vor surprinde, în aceeași situație, poți să găsești și binele și răul și reușita și ratarea și începutul și sfârșitul. Lăsați oamenii și situațiile să vă inspire în călătoria voastră, iar dacă se întâmplă să greșiți, eșuați, ratați, terminați relații nepregătiți, ascultați cu atenție mesajul. Se transmite ceva important fix în momentul în care vă doare. Bodogăniți-vă mai încet, să-l puteți auzi!