CONȘTIENT. LIBER. AUTENTIC. RESPONSABIL.

Metoda C.L.A.R. oferă cunoaștere de sine, dincolo de ceea ce mintea noastră percepe și creează simultan, neconștientizat, arătând sursele de contaminare a realității și căile de obținere ale clarității.

Metoda C.L.A.R. a început să se cristalizeze când am înțeles că ceea ce eu vedeam, auzeam, voiam, simțeam era denaturat de alte structuri psihice neconștientizate: ceea ce aveam nevoie, ceea ce experimentasem în trecut, ceea ce imaginam. De atunci, a început o cercetare minuțioasă în care am înțeles că există trei mari scenarii de falsificare: insuficiența, indezirabilitatea și insecuritatea. 

Metoda C.L.A.R. creează  contexte prin care aceste surse de falsificare să fie conștientizate, apoi continuă cu exerciții de eliberare din captivitatea aparențelor, obiceiurilor dăunătoare sau sterile, permițând  expresiei de sine să fie autentică și responsabilă.

Metoda C.L.A.R. a fost aplicată în primul rând pe mine. Respectându-i axiomele, senzațiile au devenit conștiente, emoțiile au devenit resurse iar gândurile au devenit suport pentru a mă exprima în siguranță, cu iubire și încredere.

CUM AM DEZVOLTAT METODA C.L.A.R.?

Metoda C.L.A.R a însemnat să accept că  realitatea mea era contaminată de experiențele trecutului și că inconștientul trebuie deconspirat pentru a putea gestiona zonele de deficit din nevoile emoționale. Devenise clar că realitatea este un construct imaginar manipulatoriu cu originea în interior, iar ceea ce este vizibil are o parte invizibilă dincolo, neconștientizată, care schimbă sau chiar anulează ceea ce pare real. 

Metoda C.L.A.R. a însemnat înțeleg că ceea ce se întâmpla în viață era efectul unor nevoi nesatisfăcute, ca urmare a unor traume și a proiectării în prezent a  unor situații trecute care  determinau gânduri, emoții și relația cu realitatea.

Metoda C.L.A.R. invită la conștientizarea prezentului ca sistem de informații despre nivelul de satisfacție a stărilor de necesitate și transformă această cunoaștere în instrument de schimbare, propunând contexte prin care cauzele care produc efecte emoționale sau cognitive dezadaptative să dispară sau să piardă din influență.

Metoda C.L.A.R. se bazează pe următoarele axiome:

AXIOMA 1 | ÎN SPATELE ORICĂRUI  COMPORTAMENT ESTE O NEVOIE

Ceea ce facem sau vedem că fac ceilalți reprezintă manifestarea unei stări de necesitate fizică, de securitate, de contact, de semnificație și actualizare. Nivelul de satisfacție a acestor nevoi asigură starea de echilibru generală, armonia pe care o avem în raport cu propria noastră persoană, în relațiile cu ceilalți, dar și gradul de eficiență în raport cu acțiunile pe care le întreprindem.

AXIOMA 2 | RESPINGEREA, PIERDEREA, TRĂDAREA, NEDREPTATEA ȘI UMILIREA POT DETERMINA INCONȘTIENT MODIFICĂRI DE INTERPRETARE, RELAȚIONARE ȘI COMPORTAMENT

Experiențele de respingere, abandon, trădare, nedreptate, umilire determină modificări pe termen lung în interpretarea, relaționarea și în comportamentele manifestate, întrucât sistemul psihic va găsi metode inconștiente și ineficiente de a le evita, practic determinând experiența pe care vrea să o evite și păstrând nevoile nesatisfăcute. Ceea ce vad, simt și fac se poate baza pe proiecții inconștiente astfel încât să traiesc iar și iar  respingerea, trădarea, nedreptatea și umilirea.

AXIOMA 3 | PROIECȚIA PERMANENTIZEAZĂ INCONȘTIENT  STAREA DE DEFICIT

Proiecția permanentizează experiența respingerii, abandonului, nedreptății, trădării, umilirii, păstrând starea de deficit, întrucât proiectează responsabilitatea pentru satisfacerea nevoii pe ceilalți. Acest lucru de-responsabilizează cu privire la nivelul de satisfacție asupra nevoilor noastre și predă celorlalți puterea asupra calității vieții noastre.

UNDE A FOST APLICAT PROGRAMUL C.L.A.R.?
  • Secția de chirurgie pediatrică a Spitalului Județean Bacău, unde un număr de 70 de medici, asistente și infirmiere au parcurs un proces de conștientizare și conectare cu omul din spatele rolului de medic sau pacient
  • Secția de primiri urgențe pediatrie a Spitalului Județean Bacău, unde un număr de 30 de persoane au descoperit mecanismele psihice din spatele comportamentelor agresive sau defensive ale pacienților și aparținătorilor
  • Unui grup de 132 de adolescenți din sate izolate pentru a forma competențe de gestiune emoțională și relațională
  • În cadrul programului ``Singur Acasă`` al Asociației Mutatis Mutandis, aplicat copiilor fără părinți sau cu părinți plecați în străinătate
  • În cadrul programului ``Start-up pentru viață C.L.A.R. al Asociației Mutatis Mutandis``, program destinat adolescenților
  • În sesiuni individuale, unde sute de persoane au beneficiat de impactul și eficiența acestei metode

Instrumentul C.L.A.R. îți oferă contextul să trăiești un prezent de calitate, care să nu fie o copie fidelă a experiențelor negative din trecut. Te invită să fii propriul tău psiholog și să dezamorsezi condițiile interioare, care ar putea să genereze stres, conflicte, eșecuri, apatie sau izolare existențială. Tot ceea ce experimentezi se creează mai întâi în interiorul tău, iar dacă vrei să fie ceva diferit în viața ta, schimbarea trebuie să pornească mai întâi de la tine, de la ceea ce simți, crezi sau faci. Așa că, începe prin a deveni observatorul propriei vieți și continuă cu a decide ce anume vrei să fie diferit. Folosește instrumentul C.L.A.R. de fiecare dată când ai ocazia, sub forma unui program complet, prin care poți obține o schimbare mentală durabilă, dar și pentru gestiunea zilnică a stărilor și a reacțiilor de moment.

Instrumentul C.L.A.R. te ghidează în auto-evaluarea comportamentelor vizibile (stres, conflict, apatie, eșec sau izolare) și în identificarea cauzelor psihice ale acestora, reunind la un loc diversitatea (78125 cazuri posibile) cu simplitatea rezultatului. Aplicarea lui îți va oferi o radiografie a situației care te preocupă, ce poate fi legată de: 

  • un comportament ce revine constant; 
  • o emoție dominantă, pe care se construiește comportamentul;
  • un gând distorsionat, care ți se repetă în minte și amplifică emoția;
  • un simț distorsionat, care bruiază realitatea;
  • o traumă din trecut, ce se activează în prezent;
  • o nevoie nesatisfăcută, ce se exprimă printr-un comportament.

Aplicarea instrumentului C.L.A.R. îți va oferi informații, competențe și trăsături noi de personalitate.

Psihologia manipularii

Cartea PSIHOLOGIA AUTOMANIPULĂRII. METODA C.L.A.R. este disponibilă pentru comandă!

Alege-ți experiențele!

Depășește scenariile automanipulării!

Cartea îți oferă calea spre o călătorie interioară conștientă, liberă, autentică și responsabilă. Te va învăța să fii propriul tău psiholog prin înțelegerea relației dintre comportamentul uman și memorie, motivație și imaginație! Cartea îți oferă, simultan, o metodă de dezvoltare interioară și o experiență de conectare cu lumea Alinei Căprioară!